Mosasauriërs

Mosasauriërs

Aan het eind van het Krijt leefden in zee reusachtige roofreptielen: de mosasauriërs. Uit de Maastrichtse krijtkalksteen kennen we de fossielen van vijf soorten mosasauriërs. 65 miljoen jaar geleden stierven ze allemaal uit, maar tot die tijd waren het de onbetwiste heersers van de zee.

Bèr

De mosasaurus met de allergrootste bek, Prognathodon saturator, kennen we beter bij zijn Maastrichtse bijnaam “Bèr”. Het fossiel was zo groot dat het niet in het museum paste, en daarom heeft het 6000 kilo zware blok een eigen glazen huis in de museumtuin gekregen.

Lars

Een 14-jarig jochie uit het Brabantse Rijkevoort (bij Boxmeer), mocht op 18 april 2015 met zijn vader fossielen gaan zoeken in de toen nog actieve ENCI-groeve in Maastricht. Toen stuitte hij opeens op resten van een mosasauriërskelet! Dat klinkt toch als een gaaf jongensboek?

Carlo

Op een vroege ochtend in september 2012 haalde ENCI-kraanmachinist Carlo Brauer nietsvermoedend de grote bak van zijn machine naar boven. De laagstaande zon deed een aantal tanden glinsteren - in een flits realiseerde hij zich dat dit wat bijzonders was.

Een reis door de tijd

Schuivende continenten

De aarde is continu in beweging. Continenten schuiven en botsen tegen elkaar, en de zeespiegel stijgt en daalt. Die onrust gaat ook aan Limburg niet ongemerkt voorbij. Het hoogst gelegen stukje Nederland stond in het verleden regelmatig onder water. Ontdek zelf de veranderingen in zeeniveau met de interactieve 4D-globe.

Vuursteen en mergel

Daal af in een vuursteenmijn en in een ondergrondse kalksteengroeve! In de nagebouwde ondergrondse mijnen is te zien (en te horen) hoe in het verleden vuursteen werd gedolven en mergelbouwsteen werd gewonnen.

De Nederlandse Dino

Tussen de resten van alle fossiele zeedieren vinden we heel af en toe een stukje van een landdier: een afgekloven stukje dinosaurusbot. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft de grootste verzameling Nederlandse dinosaurusbotten... een handjevol! Toch kon op basis van die paar kleine botjes een compleet skelet gereconstrueerd worden.

Fossiele schatten

Ben je geïnteresseerd in fossielen? Dan ben je bij onze Fossiele Schatten aan het juiste adres. Onze paleontoloog Dr. John W.M. Jagt neemt je mee op onderzoek.

John beantwoordt vragen die hij regelmatig in het museum van bezoekers krijgt. Daarbij geeft hij interessante links naar wetenschappelijke artikelen, zodat je nog veel meer kunt leren.