'Ontmoet Bèr - Mosasaurus experience'
Vanaf 18 augustus 2024
Over de tentoonstelling
Op zondag 18 augustus is onze nieuwe tentoonstelling 'Ontmoet Bèr - Mosasaurus Experience' geopend.
We vertellen hierin het verhaal van het geologische tijdvak Maastrichtien, ook wel het Krijt genoemd. In dat tijdperk, tussen 70 en 66 miljoen jaar geleden, overspoelde een ondiepe, subtropische Krijtzee Maastricht en Zuid-Limburg. Hierin leefden o.a. gigantische Maashagedissen, ook wel mosasauriërs genoemd. In ons museum hebben we resten van diverse lokaal gevonden botten van deze giganten liggen. De beroemdste is Bèr. Hij is naamgever van onze nieuwe expositie 'Ontmoet Bèr - Mosasaurus Experience'. Zijn 3D geprint skelet vormt het middelpunt van de tentoonstelling.
Bèr op ware grootte
Dé blikvanger van deze tentoonstelling is ongetwijfeld het 3D geprinte skelet van mosasauriër Bèr. Dit skelet is maar liefst 11 meter lang en bestaat uit circa 400 botten. Het is bevestigd aan het plafond. De snuit wijst in de richting van de ingang van de tentoonstellingsruimte. Bij binnenkomst kijk je als het ware recht in de bek van deze gigant. Ideaal om van de gelegenheid gebruik te maken met Bèr op de foto te gaan.
Nieuwsgierig geworden naar Bèr? Hij heeft uiteraard een apart plekje op onze website waar je meer te weten kunt komen over ons icoon.
Samen met Naturalis
De reconstructie van Bèr is het resultaat van een samenwerking tussen Naturalis en ons museum. Op basis van 3D-scans van onze Maastrichtse mosasaurus Prognathodon (Bèr) een exemplaar van een nauw verwante soort uit Angola maakten Naturalis-medewerkers een computermodel van hoe de complete Prognathodon eruit moet hebben gezien. De krachtige 3D-printers van het Leidse museum produceerden vervolgens millimeter voor millimeter een compleet skelet. Matt Humpage van het bedrijf Northern Rogue Studios modelleerde de schedel en Colijn Dijkers van Naturalis modelleerde het lijf. Dierenpreparateur Mickel van Leeuwen van het bedrijf Inside Out Animals - dat ook de Triceratops in het Centre Céramique opbouwde - verzorgde het verfwerk, waardoor de replica bijna niet van de echte Bèr te onderscheiden is.
De samenwerking tussen Naturalis en ons zorgde niet alleen voor een mooie mosasaurus in Maastricht, maar binnenkort ook voor eentje in Angola. Wetenschappers in Maastricht, Leiden èn Angola hebben dankzij het gezamenlijke werk meer kunnen leren over Prognathodons. Dit project over de 3D-mosasaurussen werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.
Onze experts
Op een mooie zomerse dag in mei trok een cameraploeg samen met vijf experts het Heuvelland in. De tocht ging langs vijf verschillende kalksteengroeves. De aftrap was in de ENCI-groeve (Maastricht), daarna werd in Cadier en Keer in groeve Blankenberg, in de volksmond de Wolfskop genoemd, gefilmd. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Groeve Blom in Berg en Terblijt. Na de lunch werd groeve Curfs (Geulhem/ Berg en Terblijt) bezocht en verder gereisd naar de Kunrader Kalksteengroeve in Voerendaal. Het eindstation.
In elke groeve vertelde 1 expert over zijn belevenissen als paleontoloog en kenner van het geologisch tijdperk het Krijt oftewel het Maastrichtien, mosasauriërs, eigen belangrijke vondsten en het zelf meegebrachte favoriete fossiel. Dit leverde prachtige korte videoportretjes op.
Lars Barten
Masterstudent Conservation & Restoration Ecology aan Radboud University, vrijwilliger NHMM en amateurpaleontoloog, vinder mosasaurus Lars
Eric Mulder
Honorair docent paleontologie Universiteit Twente, honorair conservator NHMM
Perspublicaties NHMM
-
- Vermelding in Dagblad De Limburger, do 8/8: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20240808_95988556, ook in print
- Artikel in De Nieuwe Ster Maastricht, zo 11/8: Bèr wordt dé 11 meter grote kanjer van Natuurhistorisch Museum (denieuwestermaastricht.nl)
- L1 Radio en TV, di 13/8
- NOS TV en online, di 13/8: https://nos.nl/video/2533152-mosasaurus-ber-in-volledige-grootte-te-zien-in-maastricht en https://nos.nl/artikel/2533166-maastricht-stelt-skelet-van-66-miljoen-jaar-oude-maashagedis-tentoon
- Artikel in Dagblad De Limburger, vr 16/8: Gouden Boekje
- Radio 1, vr 16/8: De Nieuws BV: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/9cc77124-5d16-4cad-a9c2-4ee6e5a937d8/2024-08-16-ontmoet-mosasaurus-ber-in-maastricht
- Artikel in Het Belang van Limburg, vr 16/8:
- Artikel in opinieblad EW Magazine; komt nog
- Voorpaginafoto en artikel Dagblad De Limburger, ma 19/8; Je kijkt Bèr recht in de bek bij de Mosasaurus Experience in... - De Limburger
- Ook vermeldingen en items via Visit Maastricht en Gemeente Maastricht over ME.
- Artikel in National Geographic: Nee, een mosasauriër is geen dino. Wat is de maashagedis dan wel?