Online Lezingenreeks 'Museum verhalen'

Vanaf 7 april

We kijken terug op veelbesproken tentoonstellingen en bijzondere gebeurtenissen in de natuur. Ook komen interessante personen langs en beantwoorden we de vragen van het moment. Wil je up-to-date blijven en ben je nieuwsgierig naar al onze museumverhalen? Dan is deze lezingenreeks iets voor jou.

Paleontoloog John Jagt en bioloog Paul Beuk vertellen over hun vakgebied en daarbuiten. Van predatoren in een subtropische zee tot de kamasutra bij vliegen. Ook kan het zijn dat er gasten worden uitgenodigd om mee te praten over de diverse onderwerpen. De lezingen zullen ongeveer eens per maand plaatsvinden, op woensdagavond van 19.00 – 19.45 uur. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom!

Foto van Darwin en de Bosquet

Een Maastrichtse apotheker met een beroemde 'pen pal'

Wo 7 april- 19.00 – 19.45u
Een online lezing door paleontoloog John Jagt

Maar heel weinig mensen weten dat in de tweede helft van de 19de eeuw de Maastrichtse apotheker Joseph de Bosquet brieven, wetenschappelijke geschriften en zelfs fossielen uitwisselde met misschien wel de beroemdste bioloog ooit, Charles Darwin. Hoewel de twee heren elkaar nooit persoonlijk ontmoet hebben, spreekt uit hun brieven wederzijds respect.

Maar waarover schreven ze dan? Nou, over eendenmosselen en zeepokken - niet de meest tot de verbeelding sprekende wezens in de oceanen. Deze diertjes hebben een enorm lange evolutie achter de rug en zijn fantastisch aangepast aan hun leefomgeving. Ze leven zelfs in de huid van walvissen en het pantser van zeeschildpadden. Hoe dat zo is gekomen wordt in deze lezing uitgelegd. Ook hoe de Bosquet zelfs Darwin iets heeft kunnen leren komt aan de orde.

Leeftijd : vanaf 12 jaar
Maximum aantal deelnemers: 25
Kosten: gratis
Aanmelden mogelijk tot 7 april 12.00 uur via: museum@maastricht.nl

Deelname link volgt op woensdagmiddag 7 april

Misvattingen in de biologie - afbeelding van een mug op huid

Misvattingen in de biologie

Wo 28 april - 19.00 – 19.45u
Een online lezing door bioloog Paul Beuk

Als iets maar vaak genoeg wordt gezegd, dan moet het wel waar zijn. Ook in de biologie gaan er verhalen rond, die wel waar moeten zijn, omdat je ze elke weer hoort. Dan gaat het niet alleen om heel exotische onderwerpen, maar soms ook om dingen waar we (bijna) dagelijks mee te maken kunnen krijgen. Museumbioloog Paul Beuk neemt je mee op een verhaal langs muggen, wormen, knaagdieren, haaien en meer.

Leeftijd : vanaf 12 jaar
Maximum aantal deelnemers: 25
Kosten: gratis
Aanmelden mogelijk tot 28 april 12.00 uur via: museum@maastricht.nl

Deelname link volgt op woensdagmiddag 28 april

Fossiele schatten in het museum

Wo 2 juni- 19.00 – 19.45u
Een online lezing door paleontoloog John Jagt

Nu eens geen mosasauriers, zeeschildpadden of vogelschedels, maar dieren zonder een ruggengraat! De collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht herbergen duizenden fossielen van inktvissen, slakken, zee-egels, slangsterren, koralen en krabben en kreeften uit de Krijtkalkstenen van Maastricht en omgeving. Ook sporenfossielen zijn van de partij - dat zijn de stille getuigen van de activiteit van dieren die in een subtropische zee leefden, een slordige 67-69 miljoen jaar geleden. Uit die hoeveelheid fossielen heeft museumpaleontoloog John Jagt een aantal hoogtepunten van de laatste jaren geplukt. Waarom zijn deze zo fraai of compleet bewaard gebleven en wat vertellen ze ons? Een praatje bij elk plaatje, dus.

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Maximum aantal deelnemers: 25
Kosten: gratis
Aanmelden mogelijk tot 2 juni 12.00 uur via: museum@maastricht.nl

Deelname link volgt op woensdagmiddag 2 juni

Insecten en kleur

Wo 30 juni - 19.00 – 19.45u
Een online lezing door bioloog Paul Beuk

Zodra een zwart-geel-gekleurd insect voorbij komt gaan de alarmbellen rinkelen en slaan we op tilt. Maar, als we goed kijken zijn er veel meer insecten met juist die kleuren. Aan de andere kant zien we insecten die we soms niet kunnen zien, omdat ze helemaal in de omgeving opgaan als ze op de goede plek gaan zitten. Waarom zijn ze gekleurd zoals ze gekleurd zijn? Het antwoord ligt niet alleen bij de insecten zelf, maar ook bij hen die ze moeten zien, of het nu soortgenoten zijn, jagers, parasieten of wij mensen. Het wordt uitgelegd door museumbioloog Paul Beuk tijdens een kleurentocht door het rijk van insecten en spinnen.

Leeftijd : vanaf 12 jaar
Maximum aantal deelnemers: 25
Kosten: gratis
Aanmelden mogelijk tot 30 juni 12.00 uur via: museum@maastricht.nl

Deelname link volgt op woensdagmiddag 30 juni