Lesaanbod Natuurhistorisch Museum

Mergelpracticum

Periode: Het hele jaar.
Begeleiding: Er is geen begeleiding nodig, naast de eigen klassendocent. De museumdocent verzorgt de les.
Duur: 90 minuten.
Kosten: De prijs voor het PO is € 5,20 per leerling. De prijs voor het VO is € 7,00 entree per scholier plus € 50,00 leskosten per groep.
Minimumaantal leerlingen is 20. Als een groep minder dan 20 leerlingen heeft, kunt u contact opnemen over andere mogelijkheden om een educatief bezoek te brengen. Een skypesessie kost €50,- per sessie van 30 minuten.
Contact: Boeken of meer informatie: museum@maastricht.nl

In het mergelpracticum gaan leerlingen zelf aan de slag met 66 miljoen jaar oud fossielgruis en vinden ze oeroude fossielen!
Onder begeleiding van een medewerker van het museum ontdekken ze onder de microscoop de meest bijzondere fossielen: schaaltjes en schelpjes van dieren die aan het eind van het dinossaurustijdperk in de Krijtzee leefden. De leukste vondsten mogen ze -samen met een mini-fossielen opzoekboekje- mee naar huis nemen.

Het mergelpracticum biedt een unieke mogelijkheid om het antwoord te vinden op de vraag wat "mergel" is, en hoe die is ontstaan. Thema's als klimaatverandering, broeikaseffecten en zeespiegelstijging komen tijdens de les ook ter sprake.
Aan de hand van door het museum geprepareerd fossielengruis, met microscopen en onder deskundige begeleiding zoeken leerlingen zelf de antwoorden.

Al het materiaal wordt grondig gereinigd vóór en na elke les.
Mergel wordt niet hergebruikt.

Geschikt voor:
  Groep 3 t/m 8 van het  PO en VO.
Als de groep groter is dan 25 leerlingen wordt de groep verdeeld over 2 practica i.c.m. kleine museumtour.

Reis door de tijd

Periode: Het hele jaar.
Begeleiding: Er is geen begeleiding nodig, naast de eigen klassendocent. De museumdocent verzorgt de les.
Duur scholen: 90 minuten.
Groepsbezoek: 60 min.
Kosten scholen: De prijs voor het PO is € 5,20 per leerling. De prijs voor het VO is € 7,00 entree per scholier plus € 50,00 leskosten per groep. Minimumaantal leerlingen is 20. Als een groep minder dan 20 leerlingen heeft, kunt u contact opnemen over andere mogelijkheden om een educatief bezoek te brengen.
Groepen:
€50,- (exc. Entreeprijs).
Contact: Boeken of meer informatie: museum@maastricht.nl

Reis door de tijd, een interactieve rondleiding door het museum.
Spannend voor jong en oud.

De permanente expositie in het Natuurhistorisch Museum Maastricht vertelt het verhaal van de natuur in Limburg van vroeger en van nu.
Een reis door de tijd van het steenkooltijdperk en de Krijtzee met de Mosasaurus behoort tot de mogelijkheden, maar ook een verhaal over de natuur in het Limburg van “nu”.
Bekijk de dieren van de hellingbossen, de kalkgraslanden en de grindgaten, of snuffel eens rond in het oude, ‘bruin’ museum, een stijlkamer uit de 19e eeuw. We leveren in overleg graag maatwerk om het verhaal naadloos op jullie lesprogramma aan te laten sluiten.

In overleg kunnen ook andere thema’s worden besproken.

De rondleidingen zijn altijd interactief: er is ruimte voor vragen en antwoorden. We maken ook gebruik van speciale stukken uit onze collectie die de leerlingen mogen vasthouden en van dichtbij mogen onderzoeken, zoals een echte krokodillenkaak!

Geschikt voor: Groep 2 t/m 8 van het  PO en VO, deze les wordt aangepast naar het niveau van de doelgroep.
De rondleiding kan ook gereserveerd worden voor eigen groepen tot max 5 pers. (i.v.m. Covid-19)

Muizen en uilen

Periode: Het hele jaar.
Begeleiding: Er is geen begeleiding nodig, naast de eigen klassendocent. De museumdocent verzorgt de les.
Duur scholen: 90 minuten.
Kosten scholen: De prijs is € 5,20 per leerling voor alle lessen. Minimumaantal leerlingen is 20. Als een groep minder dan 20 leerlingen heeft kunt u contact opnemen over andere mogelijkheden om een educatief bezoek te brengen.
Groepen:
€50,- (exc. Entreeprijs).
Contact: Boeken of meer informatie: museum@maastricht.nl

Wat hebben muizen en uilen met elkaar te maken? Je leert het in deze les!

Leerlingen gaan zelf aan de slag als echte onderzoekers. Zo onderzoeken ze hoe de voedselkring in elkaar steekt en wat er nu in de braakbal van een uil zit!

In de vaste tentoonstelling van het museum komen we allerlei uilen en muizen tegen. De leerlingen mogen deze van heel dichtbij bekijken! Zo leren ze meer over dit bijzondere voorbeeld van de cirkel van het leven en de balans tussen mens en natuur.

Durven jullie het aan? Zelf een braakbal uitpluizen om een echte onderzoeker te worden?

Geschikt voor:  Groep 5 t/m 8 van het  PO.

Natuurlijk... Kunst!

Periode: Het hele jaar
Begeleiding: Er is geen begeleiding nodig, naast de eigen klassendocent. De museumdocent verzorgt de les.
Duur: c.a.90-120 min.
Kosten: Bent u Toon je Talent school? Dan is dit aanbod inbegrepen in uw Toon het Talent-pakket. Bent u geen Toon je Talent school? Neemt contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Contact: Op dit moment is het nieuwe project van Natuurlijk…Kunst! Laaang lang geleden.., compleet volgeboekt voor het jaar 2020/ 2021.

Deze activiteit is onderdeel van Toon je Talent: het bezoek aan het museum is gekoppeld aan 4 beeldende lessen.

Creatief aan de slag én nog wat leren over de natuur? Dat kan binnen dit interdisciplinaire project!

Leerlingen gaan aan de slag om het museum te helpen met een wel heel speciaal probleem: De educatiemedewerker van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, Helène Klein, heeft een probleem. Ze wilt graag iedereen helpen en iets vertellen over het museum, maar als het druk is lukt dat niet. Gelukkig is er een filmpje dat mensen dan kunnen bekijken in de filmzaal. Dit filmpje is alleen niet echt leuk voor kinderen. Het is super serieus en niet spannend.

Daarom hebben wij jullie hulp nodig, want het museum moet leuk zijn voor iedereen! En wie kan er het beste een tof filmpje maken voor kinderen? Kinderen natuurlijk! Samen gaan we aan de slag met toffe lessen om een nieuw, cool animatiefilmpje te maken. Aan het einde is jullie filmpje te zien in de filmzaal van het Natuurhistorisch Museum Maastricht voor alle bezoekers!

Willen jullie ons helpen?

Geschikt voor: Groep 5,6,7 en 8 van PO.

Lessen op maat

Periode: Het hele jaar.
Begeleiding: Medewerker van het museum.
Contact:
Boeken of meer informatie: museum@maastricht.nl

Zijn jullie op zoek naar een les die aansluit op het eigen lesprogramma?
Een les over monsters of een speciale bijenles? In het Natuurhistorisch Museum Maastricht is meer mogelijk dan dat je weet!
Als docent kunt u het museumbezoek zelf invullen, onze educatief medewerker denkt graag met jullie mee om een spannende, interactieve les te ontwikkelen die aansluit bij jullie wensen en lessen op school.
Op deze manier maken we het rendement van het museumbezoek zo hoog mogelijk en de belevingswereld voor de leerling zo groot mogelijk.

Of komt u met een andere doelgroep, met speciale behoeftes? Geen probleem. Ook hiervoor maken wij graag een bezoek op maat.

Neem contact met museum@maastricht.nl, dan gaan we graag met u in gesprek over alle mogelijkheden.

Samenwerking en aanvragen

Samenwerking

Onderwijs doen we niet alleen. We maken onderwijsprojecten met Toon je Talent, organiseren themagerichte voorleesuurtjes met Centre Ceramique en maken deel uit van STEM-II , waardoor we ook fijne contacten hebben met het CNME.

In de vakantie organiseren we activiteiten in samenwerking met  Taalminners, komt Peter Brouwers dieren tekenen en stemmen we ons aanbod af met andere musea.

Leren doe je samen

13 musea in Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs. Al deze musea hebben een natuurhistorische collectie. Leren doe je samen is bedoeld om in heel Nederland een hoog niveau te kunnen garanderen aan scholen die een betrokken museum bezoeken.

lees meer >

Museum Jeugd Universiteit

Nog niet uitgeleerd? Nog niet uitgekeken? Dan is er meer mogelijk! Voor de geïnteresseerde kinderen wordt er ieder najaar een reeks van vier colleges georganiseerd, de Museum Jeugd Universiteit noemen we dat.

Lees meer >

Contact

Lessen kunnen geboekt worden via de NME gids bij onze receptie. We zijn telefonisch en per mail bereikbaar.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over ons educatieaanbod? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief via museum@maastricht.nl
Telefoon: 043 - 350 54 90, E-mail: museum@maastricht.nl