EXPOSITIE
Wonderchicken & Co.
- Verborgen juweeltjes

 i.s.m. de University of Cambridge

11 december t/m 29 mei 2023

 

Bijzondere vondst van Rudi Dortangs en Maarten van Dinther

Fossielen van vogels, oftewel vliegende dino’s, zijn erg zeldzaam in de kalkstenen van de Sint-Pietersberg en omgeving. Toch vonden Nederlandse amateurpaleontologen Rudi Dortangs en Maarten van Dinther er twee bij Eben Emael.

De vinders schonken ze aan ons museum. 10 december 2022 keerden deze fossielen terug van hun reisje naar Engeland voor een CT-scan. Dat vieren we met een tijdelijke expositie.

Twee nieuwe soorten

Dat de kalkstenen van de Sint-Pietersberg en omgeving vol zitten met fossielen is algemeen bekend. Het zijn de stille getuigen van het rijke leven in een ondiepe en warme zee, tussen 68 en 66 miljoen jaar geleden. Maar dat we ooit ook resten van vogels onder ogen zouden krijgen, kwam wel als een grote verrassing. Nog groter was de verbazing toen bleek dat het om twee nieuwe soorten ging – ronduit spectaculair!

 

 

Illustratie: © Roc Olivé

Onderzoek aan de Universiteit Cambridge afgerond

Nu het onderzoek aan zowel Asteriornis maastrichtensis als Janavis finalidens aan de Universiteit van Cambridge is afgerond, komen beide vogeltjes terug naar huis, naar het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Om dat te vieren wordt een speciale tentoonstelling ingericht.

 

 

 

Illustratie: ©  Phillip Krzeminski

Opening expo 10 december 2022

Kijk hier naar het beeldverslag van deze bijzondere gebeurtenis: Asteriornis maastrichtensis en Janavis finalidens zijn weer thuis! Ze werden liefdevol neergelegd in een speciaal voor hen gemaakte vitrine in de expo Wonderchicken & Co. - Verborgen juweeltjes.
De onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, dr. Daniel Field en dr. Juan Benito, plaatsten ze terug onder het toeziend oog van hun vinders Maarten van Dinther (Asteriornis maastrichtensis) en Rudi Dortangs (Janavis finalidens), wethouder Frans Bastiaens, directeur Wim Hupperetz, onze paleontoloog dr. John Jagt en de vele bezoekers die dit heugelijke feit bijwoonden.
Een memorabele dag voor ons museum!

 

Illustraties: © Jean Pierre Geussens