Exposities
In het museum is twee keer per jaar een unieke expositie te zien die inzoomt op een specifiek thema rondom natuur en/of natuurlijke historie. Tijdens deze zogenaamde wisselexposities, zul je merken dat een groot deel van het museum inspeelt op dit thema. Zo blijft het museum leuk om regelmatig te bezoeken en nieuwe dingen te ontdekken.
Ook zijn het hele jaar door vaste exposities te zien over de Limburgse natuur van vroeger en nu. Ontdek de fossielen van onder andere de mosasauriërs en de reuzenzeeschildpad Allopleuron hofmanni, maar bekijk ook de mooiste dieren, insecten en planten in en om het museum.
Nu te zien
'Ontmoet Bèr - Mosasaurus Experience'
Vanaf zondag 18 augustus openen we de nieuwe tentoonstelling 'Ontmoet Bèr - Mosasaurus Experience' in ons Natuurhistorisch Museum Maastricht.
We vertellen hierin het verhaal van het geologische tijdvak Maastrichtien, ook wel het Krijt genoemd. In dat tijdperk, tussen 70 en 66 miljoen jaar geleden, overspoelde een ondiepe, subtropische Krijtzee Maastricht en Zuid-Limburg. Hierin leefden o.a. gigantische Maashagedissen, ook wel mosasauriers genoemd. In ons museum hebben we resten van diverse lokaal gevonden botten van deze giganten liggen. De beroemdste is Bèr. Hij is naamgever van onze nieuwe expositie 'Ontmoet Bèr - Mosasaurus Experience'.
Zet zondag 18 augustus maar vast in je agenda. Dan opent deze bijzondere tentoonstelling waarin jong en oud meer te weten komt over Bèr en zijn tijdgenoten.
Mini-expo Triceratops
T/m 4 augustus
Triceratops mini-expositie is vanaf dinsdag 25 juni te zien in de Huiskamer. Deze is omgetoverd tot een plek waarin je diverse fossiele resten van een Triceratops, in bruikleen gegeven door Naturalis Biodiversity Center (Leiden), kunt bewonderen maar ook resten van dino's uit onze eigen NHMM collectie.
Limburgse Natuur: Vroeger
Maak een reis door de tijd. Langs tropische moerassen van 350 miljoen jaar geleden en langs de Krijtzee met Mosasauriërs die Zuid-Limburg 70 miljoen jaar geleden overspoelde.
Limburgse Natuur: Nu
Bekijk de dieren van de verschillende Limburgse landschappen, zoals de hellingbossen en de grindgaten en ontdek de variatie aan insecten in het insectarium. De afdeling ‘dynamiek’ vertelt het verhaal van hoe mens, natuur en klimaat elkaar beïnvloeden.