Ontdek de fascinerende wereld van de oceanen op zaterdag 8 juni in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het is deze dag Wereldoceaandag en die brengen we met onze activiteiten extra onder de aandacht. Luister naar een boeiende lezing door onze huis-paleontoloog, John Jagt, over een verdwenen oceaan, of neem deel aan een rondleiding waarbij je meer leert over zeedieren die 66 miljoen jaar geleden hier leefde. Na afloop mag je zelf onderzoek doen naar fossielen uit de krijtzee. Mis deze unieke ervaring niet!

 

Lezing John Jagt – Maastricht en de verdwenen oceaan

15.30 – 16.30 | vanaf 15 jaar | gratis, exclusief museumentree | aanmelden via museum@maastricht.nl

Je zult de link tussen Maastricht en een oceaan niet zo snel maken, maar toch is die er! Weliswaar gaat het hier over een verdwenen oceaan, maar toch … Een heel erg lang verdwenen oceaan zelfs. Een slordige 66 miljoen jaar geleden. Hoe zag het er toen in de omgeving van het huidige Maastricht uit, en hoe weten we dat? Kunnen we oceaanstromingen reconstrueren om te laten zien waarom een uitgedijde, bijna subtropische oceaan dit deel van Europa overspoelde? Die zaken komen aan de orde in de lezing van onze huis-paleontoloog, John Jagt. Als je alles bij elkaar optelt dit het leven in de ‘verdwenen Maastrichtse oceaan’ niet onder voor de soortenrijkdom en kleurenpracht van de zee rond de Antillen vandaag de dag.

 

Ontdek de krijtzee

Ronde 1 13.00 – 14.00 | ronde 2 14.00 – 15.00 | vanaf 6 jaar | gratis exclusief museumentree | aanmelden via museum@maastricht.nl

Loop mee met onze publiekbegeleider en leer over het leven van 66 miljoen jaar geleden. In de Krijtzee leefde grote dieren zoals de mosasaurus maar ook hele kleine diertjes. Na de rondleiding ga je aan de slag met het mergelpracticum. Leer fossielen bestuderen, zoals een echte paleontoloog dat doet.

 

Maak je eigen krijtzee

Kun je vandaag niet naar het museum komen? Geen probleem, je kan thuis ook lekker aan de slag. Download het werkblad en knutsel je eigen krijtzee.