Nieuw onderzoek toont aan dat mosasaurussen kieskeurige eters waren. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en onze paleontoloog dr. John Jagt. In samenwerking met Engelse paleontologen van de Universiteit van Leicester bestudeerden ze als eersten ter wereld de slijtagesporen op Mosasaurustanden.

“We waren benieuwd of verschillende soorten Mosasaurussen rondom Maastricht elkaar nou heel erg in de weg zaten bij hun voedselkeuze, of dat dit wel meeviel.” zegt dr. Femke Holwerda, paleontoloog aan de Utrechtse faculteit Geowetenschappen. Bij gebrek aan gegevens over de maaginhoud van de Maastrichtse Maashagedissen keken de onderzoekers daarom naar minieme krasjes op de tanden van de beesten, gevonden in Zuid-Limburg en in de omgeving van Eben-Emael (provincie Luik).

“Het lijkt erop dat de diverse soorten Mosasaurussen verschillen in dieet vertonen. Die verschillen zagen we vooral tussen de – voor mosasaurusstandaarden dan – kleinere soorten, van zo’n drie tot zeven meter groot, en de grotere, acht tot vijftien meter groot.” Maar ook tussen de grotere soorten zaten wel wat verschillen.

De onderzoekers maakten eerst afgietsels van de tanden in siliconenrubber en stopten die in de  3D-scanner. “Bij dinosaurussen is deze techniek ook al gebruikt, maar wij zijn de eersten die ook zo keken naar de tanden van Mosasaurussen”, verduidelijkt collega-paleontoloog Anne Schulp, eveneens verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Met dit onderzoek worden er weer wat ontbrekende puzzelstukjes uit de voorbije Krijtwereld gevonden. “We willen de diversiteit beter begrijpen”, aldus Schulp. “En dat wordt voor ons gemakkelijker gemaakt doordat de onderzochte dieren allemaal uit hetzelfde sediment, en dus dezelfde tijd stammen. Dus in plaats van slechts één soort te beschrijven kijken wij naar het ecosysteem in z’n geheel.”

Dit soort bodemvondsten oefenen natuurlijk ook een grote aantrekkingskracht uit op amateurpaleontologen. “Niks mis mee”, beklemtoont John Jagt, conservator van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. “Amateur betekent niets meer of minder dan ‘liefhebber’ en dankzij 250 jaar intensief onderzoek door deze liefhebbers is er ontzettend veel bekend geworden over Mosasaurussen en andere uitgestorven levensvormen. Daar profiteert een museum als het onze behoorlijk van.

Het artikel ‘Three-dimensional dental microwear in type-Maastrichtian mosasaur teeth (Reptilia, Squamata)’ is van de volgende auteurs: Femke M. Holwerda, Jordan Bestwick, Mark A. Purnell, John W.M. Jagt, Anne S. Schulp
Het is gepubliceerd op Nature.com > Scientific Reports en is te lezen via deze link > https://doi.org/10.1038/s41598-023-42369-7

Meer weten? Lees het persbericht.
231109 Persbericht slijtagesporen Mosasaurustanden
231109 Press release wear marks Mosasaurus teeth

Publicaties
KIJK Magazine
1Limburg