Het is alweer een tijdje geleden dat de nieuwste ‘Barbie’ film in alle media enorm veel aandacht kreeg (terecht of onterecht, dat laat ik in het midden). Graag kom ik even op dit thema terug, maar uit een totaal andere invalshoek. Ooit gehoord dat er ook een ‘paleo-Barbie’ bestaat? Echt waar…

Dat brengt me meteen op het thema ‘Meiden en paleontologie’, of liever ‘Meiden in de paleontologie’. Er is gelukkig een zekere traditie op dit gebied, zoals een artikel uit 2010 (Turner et al., 2010*) uit de doeken doet, en dat dan heel vaak op het terrein van fossiele gewervelde dieren, of vertebraten. Mary Anning (1799-1847) mag wel als pionier gelden – slim, daadkrachtig en niet makkelijk met een kluitje in het riet te sturen… De Engelse vertebratenpaleontologie heeft enorm veel aan haar te danken. Het hierboven aangehaalde artikel haalt meerdere voorbeelden aan van vrouwen die naam hebben gemaakt in de paleontologie; de meesten daarvan vaak pas na hun dood. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de mores van de tijd en het niet beschikbaar zijn van internet en sociale media.

Dat dit nu heel anders ligt, moge duidelijk zijn. Onze eigen Nederlandse ‘paleo-Barbie’, doctoraal studente Melanie During, is in rap tempo een BN’er aan het worden, die in woord en beeld een lans breekt voor de paleontologie. Haar eerste boek** werd een paar weken geleden gepresenteerd, en afgelopen jaar verscheen in Nature*** het artikel over de tijd van het jaar op het noordelijk halfrond waarop de Chicxulub bolide zich de aardkorst inboorde en tot een wereldwijde ecologische ramp leidde. Beide publicaties mogen zich verheugen in een brede belangstelling, en dat niet alleen in academische kringen. Melanie doet haar verhaal, en doet dat uitstekend. Het filmpje over de kip en het ei spreekt boekdelen.

We mogen blij zijn met zo’n promotor voor de paleontologie. Ik vraag me nu af wanneer de eerste ‘Barbie’ met roze haar en in paleontologenoutfit bij ons in de winkels ligt…

John W.M. Jagt

 

* Turner, S., Burek, C.V. & Moody, R.T.J., 2010. Forgotten women in an extinct saurian (man’s) world. In: Moody, R.T.J., Buffetaut, E., Naish, D. & Martill, D.M. (red.). Dinosaurs and other extinct saurians: a historical perspective. Geological Society, London, Special Publications, 343: 111-153.

** During, M., 2023. De laatste lente van de dinosauriërs. De dinosaurus, van uitsterving tot ontdekking, 301 pp. Uitgeverij HarperCollins Holland, Amsterdam

*** During, M.A.D., Smit, J., Voeten, D.F.A.E., Berruyer, C., Tafforeau, P., Sanchez, S., Stein, K.H.W., Verdegaal-Warmerdam, S.J.A. & van der Lubbe, J.H.J.L., 2022. The Mesozoic terminated in boreal spring. Nature, 603: 91-94. https://doi.org/10.1038/s41586-022-04446-1

 

 

Afbeelding:
Paleo-‘Barbie’, zoals afgebeeld in Turner et al. (2010, fig. 14), waarvoor de Australische paleontologe Patricia Vickers-Rich model stond (PATRICIA VICKERS-RICH – WIKIPEDIA)