Zondag 1 oktober 2023  lezing 13.30 – 14.30 uur.  Aansluitend determinatiesessie.

Op zondag 1 oktober geeft Allart van Viersen een lezing over de levensstijl van trilobieten. Deze uitgestorven groep geleedpotigen (die er een beetje uitzien als pissebedden) leefde in de oerzeeën van het Paleozoïcum en is wereldwijd bekend vanwege de goed ontwikkelde ogen en ongekende variatie van het buitenskelet – van eenvoudig tot extreem stekelig. De mogelijke functies van de soms bijna buitenaardse vormen zijn al jaren een raadsel voor paleontologen. In deze lezing worden voorbeelden uit het Devoon en huidige ideeën hierover besproken.

Aansluitend vindt een determinatiesessie plaats. Dus neem je aankopen en eigen vondsten van trilobieten, bij voorkeur uit het Devoon, mee!

Kosten
Gratis (exclusief museum entree).

Aanmelden
Via museum@maastricht.nl of bel naar 043 350 54 90.

 

 

Meer informatie
Trilobieten hebben wel wat weg van nu levende pissebedden, maar behoren tot een uitgestorven groep van kreeftachtige dieren, van allerlei vormen en formaten. Blind, of met hele goede ogen. Met en zonder angstaanjagende stekels.  Ze spreken echt tot de verbeelding.

In Nederland is weinig te doen op dit gebied. De trilobieten die hier gevonden kunnen worden zijn of door het landijs uit Scandinavië tijdens het Pleistoceen, of door de Rijn en Maas uit zuidelijke streken (Eifel, Hunsrück en Ardennen) aangevoerd. Dat zijn dus ‘zwervers’.

Maar – er bestaat één volbloed Nederlandse trilobiet en die komt uit Maastricht! In de Kastanjelaan in het noordwesten van de stad is ooit een boring gezet, met het idee thermaal water aan te boren. Dat is niet helemaal gelukt, maar uit de boorkern zijn wel fossielen gehaald. Eén van die fossielen is het staartstuk (pygidium) van een trilobiet! Door onderzoek is toen vastgesteld dat dit een nog onbeschreven soort voorstelde – daarvoor werd de naam Cummingella maastrichtensis ingevoerd. Dit type-exemplaar zal op 1 oktober te zien zijn.

Download hier het artikel, met daarin een tekening van dat staartstuk.