Zaterdag 7 oktober 2023 | 9.15 – 13.00 uur

 

Deze activiteit is volgeboekt!

Op zaterdag 7 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, kun je aansluiten bij een excursie naar de depots van L’Ortye.  

Zand- en grindgroeve “L’Ortye” (te Meers – Stein) stelt de groeve open tijdens excursies van de NGV Afdeling Limburg. In deze grindgroeve wordt jong Maasgrind gewonnen. Hierin vinden we gesteenten uit de jongste afzettingen van de Maas met de hierin voorkomende mineralen en fossielen.

We zijn ter plekke gasten van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. De excursieleider, Lei Nelissen, zal kort toelichten wat er te vinden is en bij wie je terecht kunt voor nadere informatie. Daarna worden we losgelaten!

600 miljoen jaar aardgeschiedenis – stenen en fossielen uit maasgrind
De Maas ontspringt op het Plateau van Langres in noordoost-Frankrijk. Van daaruit zocht (en zoekt) de rivier zich een weg door dat deel van Frankrijk en door de Belgische Ardennen – op haar weg naar het noorden neemt de Maas vele gesteenten (in allerlei formaten) mee: die zijn nu terug te vinden in het grind. Bij Stein-Meers wordt dat grind ontgonnen en in tijdelijke depots (op grootte van de stenen) gesorteerd. Daar kunnen vele aantrekkelijke gesteentes (zoals Burnotconglomeraat, lydiet en diabaas) worden gevonden; het oudst is de Revinienkwartsiet, met pyrietkristallen. Die is gedateerd op meer dan 560 miljoen jaar! Sommige stenen (zandsteen, kalksteen en vuurstenen) leveren fossielen op – we weten dan ook precies waar die vandaan komen.

Minimale leeftijd
12 jaar (+ 1-op-1 begeleiding door een volwassene)

Aanmelden
(vóór 2 oktober) via museum@maastricht.nl of bel naar 043 350 54 90
Wees er snel bij, er is plek voor maximaal 20 deelnemers.  

Locatie
Verzamelen op de parkeerplaats bij het nieuwe gemeentehuis in Stein, Stadhouderslaan 200 (tegenover ANWB tankstation)
9:15 uur invullen deelnameformulier
Om 9:30 uur gaan we gezamenlijk naar grindgroeve L’Ortye
Einde: 13:00 uur.

Wat neem je mee?
Zelf  een hamer en evt. veiligheidsbril meebrengen + drinken en lunchpakket