Triceratops in Centre Céramique

18 juni t/m 4 augustus

Van 18 juni t/m 4 augustus is er een 67 miljoen jaar oude Triceratops van de kudde van Naturalis Biodiversity Center Nederland te bewonderen in Centre Céramique.

Bibliotheek Maastricht en wij zijn trots dat Centre Céramique de eerste locatie is waar één van de vijf van de kudde van Naturalis te zien is. Het is een bijzondere samenwerking tussen Bibliotheek Maastricht/Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Naturalis (Leiden). Gedurende de gehele periode is de Triceratops gratis te bezoeken en zijn er allerlei activiteiten in Centre Céramique en Natuurhistorisch Museum. De magie van het lezen wordt verbonden aan dino’s en wetenschap.

Onder toeziend oog van het publiek wordt door experts een echt skelet van de bekende gehoornde dino Triceratops opgebouwd in de hal van Centre Céramique op dinsdag 18 en woensdag 19 juni.

Op woensdagmiddag wordt de expositie geopend door Burgemeester Wim Hillenaar en Kinderburgemeester Linka Sampedro von Raesfeld. Iedereen is welkom!

Triceratops is gratis te bewonderen t/m 4 augustus. Rondom dit evenement zijn verschillende activiteiten in het Natuurhistorisch Museum en Bibliotheek Maastricht gepland.

Kijk op www.centreceramique.nl voor het activiteitenprogramma.

Mini-expo Triceratops on Tour
vanaf dinsdag 25 juni

Triceratops mini-expositie is vanaf dinsdag 25 juni te zien in de Huiskamer. Deze is omgetoverd tot een plek waarin je diverse fossiele resten van een Triceratops, in bruikleen gegeven door Naturalis Biodiversity Center (Leiden), kunt bewonderen maar ook resten van dino's uit onze eigen NHMM collectie.

Ook is er voor kinderen van alles te beleven; van Verwondertafels tot Triceratops kleurplaten. Aan de wand zie je een kleine Triceratops, nou ja klein, van circa 3 meter lengte. Helemaal van bee board karton gemaakt.

Wie is de grootste Dinofan
Wedstrijd

Ben jij een jonge enthousiasteling die gek is op dinosaurussen, mosasaurussen en de oertijd? Dan is deze wedstrijd speciaal voor jou!

Fotoalbum

Naturalis

Een team van Naturalis vond in 2013 vele honderden Triceratops-botten in de Amerikaanse staat Wyoming. Ze bleken van minstens vijf verschillende exemplaren te zijn. Na meer dan tien jaar werk zijn de fossiele resten van deze dieren in 2024 klaar om tentoongesteld te worden in oktober in Leiden. De bibliotheekbezoeken van de vijf skeletten zijn een voorpremière daarvan. Zij moeten ook dat publiek bereiken voor wie een bezoek aan een museum of aan Leiden minder vanzelfsprekend is.

Ga hier naar de website van Naturalis: https://www.naturalis.nl/triceratops

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Ons museum staat bekend om de vele spraakmakende opgravingen in eigen streek. Wij bevinden ons immers in een uniek gebied van mergel en vuursteen. Er is zelfs een naam gegeven aan de geologische laag die Maastricht en omgeving rijk is; Maastrichtien.
Uit de mergel zijn veel fossiele resten tevoorschijn gekomen en niet de minsten. Denk aan de kop van het skelet van mosasaurier hoffmanni, het inmiddels wereldberoemde Parijse exemplaar. Het werd in gevonden in 1778 in de St. Pietersberg gevonden en in 1795 als oorlogsbuit meegenomen naar Parijs door de Franse bezetters. Onze beroemdste mosasauriër luistert naar de naam Bèr en werd in 1997 in de ENCI-groeve per toeval ontdekt door Rudi Dortangs. Daarna volgden resten van Kristien, Carlo en Lars. Maar er is nog veel meer gevonden. Kom vooral eens kijken naar onze miljoenen jaar oude resten van reuze schildpadden, Krijtvogeltjes, ammonieten, kabeljauwen en meer fraais.

Andere Triceratops locaties

Naast het Maastrichtse Triceratops skelet zijn er nog vier te bewonderen en wel op de volgende locaties:

  • Bibliotheek Midden-Brabant (LocHal)/ Natuurmuseum Brabant (Tilburg) - 25 juni t/m 06 augustus
  • Bibliotheek Zuid-Kennemerland/ Teylers (Haarlem) - 28 juni t/m 13 augustus
  • DOK Delft/ Naturalis Biodiversity Center (Leiden) - 04 juli t/m 11 augustus
  • Bibliotheek dbieb/ Natuurmuseum Fryslân (Leeuwarden) - 09 juli t/m 18 augustus

Het leuke hieraan is dat geen enkel skelet er hetzelfde uitziet. Ze zien er allemaal anders uit. Samen vormen ze 'de kudde van Naturalis' die uiteindelijk weer bij elkaar komt en in zijn geheel in oktober in een expositie in Naturalis te zien zal zijn. Heel bijzonder!

Gratis naar Natuurhistorisch Museum Maastricht
Als je lid bent van Bibliotheek Maastricht kan je gratis naar het museum als je je bibliotheekpas omtovert naar een Tricerapas. Haal een sticker bij de balie van Centre Céramique, plak en kom naar het museum! Geldig van 18 juni t/m 4 augustus 2024.

Voor €5,- naar Natuurhistorisch Museum Maastricht
Ben je geen bieblid? Niet getreurd. Knip de Triceratops uit de folder van Centre Céramique, neem hem mee naar het Natuurhistorisch Museum, laat hem zien bij de balie en ga voor €5,- naar het museum. Je kunt natuurlijk ook lid van de bibliotheek worden. Schrijf je in, ontvang direct je Tricerapas en ga gratis naar het museum.

Triceratops in de media

Kinderfun vind je hier!


Triceratops on Tour wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.