Kom en verwonder je over onze verborgen schatten tijdens Museumnacht Maastricht!

Klinkende namen zoals Bèr, Carlo, Lars, Asteriornis maastrichtensis en Janavis finalidens komen tot leven. Laat je verbeelding spreken in onze tentoonstellingsruimtes; van geologie tot biologie, van fossielen tot bruinmuseum. Kers op de taart is ongetwijfeld onze expositie ‘Wonderchicken & Co. – Verborgen juweeltjes’. In onze prachtige tuin valt tijdens Museumnacht Maastricht ook van alles te ontdekken.

Een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht is een feest voor jong en oud.

Ontdek de wondere wereld van onze natuurhistorie tijdens Museumnacht Maastricht op vrijdag 14 april!

Tickets en meer info over Museumnacht Maastricht 2023

PROGRAMMA

                              © Phillip Krzeminski

Expo ‘Wonderchicken & Co. - Verborgen juweeltjes’

Dat de kalkstenen van de Sint-Pietersberg en omgeving vol zitten met fossielen is algemeen bekend. Het zijn de stille getuigen van het rijke leven in een ondiepe en warme zee, tussen 68 en 66 miljoen jaar geleden. Maar dat we ooit ook resten van vogels onder ogen zouden krijgen, kwam wel als een grote verrassing. Nog groter was de verbazing toen bleek dat het om twee nieuwe soorten ging – ronduit spectaculair!

Kom jij deze verborgen juwelen bewonderen?

Locatie binnen venue – Kapel NHMM
Tijd: 19:00 - 0:00 uur

‘Doorgelicht – geheimen prijsgegeven’

Het gebruik van CT scans (computed tomography) voor de bestudering van fossielen heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen – tijdens de lezing worden twee spectaculaire voorbeelden uit de eigen collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht getoond. Waaronder uiteraard de nieuwe vogeltjes, maar ook een zeester.

Locatie binnen venue - Auditorium
Tijd: 20:00 - 20:30 uur
22:00 - 22:30 uur

Mergelworkshop

Altijd al op zoek willen gaan naar schatten uit de grond? Dinobotten en andere fossielen? Dit is je kans! Je kunt als een echt onderzoeker fossielen gaan ontdekken.

Vroeger was er namelijk in Maastricht geen land maar een warme subtropische zee waar allerlei dieren in leefden; klein, groot en extreem grote roofdieren zoals de Mosasaurus! Al deze zeewezens zijn bewaard gebleven als fossielen, versteend in de grond, en die zijn hier gevonden in Maastricht.
Je gaat zelf aan de slag, met behulp van de microscoop, op zoek naar de fossielen uit de zee van vroeger. Kom je ook ontdekken?

Locatie binnen venue – Natuurhistorisch Museum Maastricht
Tijd: 19:00 - 0:00 uur

Cocktailbar Shake & Serve

Shake and Serve is sinds 2005 gespecialiseerd in cocktailcatering en is daarmee een van de eerste cocktailcateraars in Nederland. Sindsdien heeft Shake and Serve zich ontwikkeld tot een van de grootste cocktailcateraars en deze avond zijn ze te vinden in het Natuurhistorisch Museum Maastricht met een exclusieve signature cocktail.

Locatie binnen venue - Huiskamer
Tijd: 19:00 - 0:00 uur

Detective Dodo

Kom jij speuren samen met Detective Dodo?
Ga op onderzoek uit in de vreemdste kamer van het Natuurhistorisch Museum en ontdek de gekste dingen met deze mini-speurtocht!
Bizarre beesten, wetenschappelijke wonderen en veel meer…

Locatie binnen venue
Tijd: 19:00 -  0:00 uur

 

Vleermuizen

Ontdek de verborgen schatten van de nacht in onze museumtuin. Vleermuizen zijn de nachtdieren bij uitstek. Ook in het centrum van Maastricht zijn ze actief. Ger Beckers laat ze zien en horen in de museumtuin, als ze jagen boven de Jeker.

Locatie: museumtuin
Tijd: 19:00 - 23:00 uur

 

Nachtvlinderen

De meeste nachtvlinders zijn ’s nachts actief. De beste manier om ze te kunnen zien is door ze aan te trekken met licht. In de museumtuin staat Paul Vossen met een verlicht laken om te kijken welke nachtvlinders actief zijn. Tegelijk kijkt bioloog Paul Beuk mee welke andere insecten nog door het licht worden aangetrokken.

Locatie: museumtuin
Tijd: 19:00 - 23:00 uur

Smile for the camera

Neem plaats op de luxe zetel die voor je klaar staat, say Cheese! en maak een gave selfie met dieren uit onze collectie. Een blijvende herinnering van Museumnacht 2023 is van onschatbare waarde.

Locatie binnen venue – Huiskamer museum
Tijd: 19:00 - 0:00 uur

Preparateurs aan het werk

Ook tijdens museumnacht zijn onze preparateurs hard aan het werk. Je ziet ze vooral in een gebogen houding boven een fossiel staan in ons Sciencelab. Met geconcentreerde blik en kwastje, tandartsboortje en vergrootglas bij de hand. En deze nacht nodigen we jou uit in het Sciencelab om van dichtbij mee te maken hoe ze verborgen schatten zichtbaar maken.

Locatie binnen venue - Sciencelab
Tijd: 19:00 - 0:00 uur

Build-a-Burrito!

Vlees of vega? Het kan allemaal bij Build-a-Burrito!
Build-a-Burrito serveert Cali-Tex-Mexicaans streetfood live vanuit een kleurrijke foodtruck. De gerechten bestaan alleen uit verse ingrediënten. Ingrediënten die ter plekke worden gesneden, gekruid en gebakken. Muy delicioso!

Locatie binnen venue – Ingang museum
Tijd: 19:00 -  0:00 uur