“Mijn naam is Lars Barten, geboren in 2000, en momenteel student Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Toen ik zeven jaar oud was, ontdekte ik bij een zandafgraving in Noordoost-Brabant, dicht bij huis, mijn eerste fossielen: haaientanden en fossiele walvisbotten… Sindsdien ben ik verslingerd aan alles wat met de prehistorie te maken heeft. Ik las elk dino-boek dat ik te pakken kon krijgen en met de hulp van mijn vader en mijn neef bouwde ik een inmiddels behoorlijk grote collectie fossielen op.

Hoewel Maastricht zeker niet naast de deur ligt, was ik al snel gefascineerd door de prachtige Zuid-Limburgse Krijtfossielen. Er kwam voor mijn vader en mij dan ook een grote droom uit toen we in het begin van 2015 in de ENCI groeve plotseling een gedeeltelijk skelet vonden van een 10 meter lange Maashagedis! Deze werd naar mij vernoemd, Mosasaurus ‘Lars’ en dat is natuurlijk een hele eer. Mijn vader en ik besloten deze vondst onder te brengen in het NHMM. Het was een periode van intensieve samenwerking gedurende de opgraving en preparatie van ‘Lars’. Het leukste aan preparen vind ik dat je een miljoenen jaren oud fossiel langzaam uit de omringende steen ziet herrijzen. Het staat in fel contrast met het veel grovere veldwerk in de groeve, waar een hamer en beitel het voornaamste gereedschap zijn.

Bij prepareren gaat het om de details, heel voorzichtig, millimeter voor millimeter, het breekbare bot schoonmaken en langzaam maar zeker wordt duidelijk wat je nu eigenlijk hebt gevonden. Maar het is soms ook een gigantische puzzel omdat sommige botten in vele stukjes zijn gebroken. Daarnaast speelt wetenschappelijk onderzoek voor mij een grote rol. Fossielen, groot of klein, kunnen ons heel veel vertellen over het oorspronkelijke dier. Ik vind het erg interessant om zo veel mogelijk te weten te komen over bijvoorbeeld ‘Carlo’ en ‘Lars’ en om de nieuwste ontdekkingen te delen met bezoekers van het museum. Al met al zijn de preparatie en het daaropvolgende onderzoek erg langdurige processen die heel leerzaam en interessant zijn voor jong en oud om te aanschouwen. Dat dit ook echt mogelijk wordt gemaakt in het NHMM, vind ik heel bijzonder en fascinerend.”

Lars Barten