Dr. René Fraaije ontvangt de Van Waterschoot van der Grachtpenning

Op 17 oktober jl. was het zover – in het bijzijn van bijna 80 aanwezigen in het Boxtelse Oertijdmuseum – kreeg René de penning als hoogste onderscheiding voor Nederlandse geologen, uitgereikt. Twee lezingen en een korte toespraak larderen de geslaagde middag in het museum.

René en ik werken al sinds 1987 samen, met name op het gebied van Krijtfossielen uit Luik-Limburg, en de laatste twintig jaar vooral op krab- en kreefachtigen. Het begon allemaal in de verbouwde varkensschuur in Gemonde met de uitleen van een paar ammonieten voor mijn studie. Tien jaar later was ik paranimf bij Renés promotie aan de Universiteit Utrecht; in de tussentijd hadden we al veel veldwerk gedaan – niet alleen in Nederland, maar ook in Denemarken en Polen.

Nu staat er aan de Bosscheweg in Boxtel een heus dinomuseum, met een dinobos en een geweldig geoutilleerd preplab (jaloersmakend!) en timmeren René en zijn team, inclusief een flink contingent vrijwilligers, geregeld aan de weg en staat het museum in de belangstelling van de locale, regionale en zelfs landelijk pers. De 310-miljoen-jaar-oude miljoenpoot was het jongste voorbeeld. Het Oertijdmuseum mag zich verheugen in grote bezoekersaantallen, met name families. Op outreach gebied is dit museum een kei, en de onderscheiding voor Renés inspanningen voor de Nederlandse paleontologie is meer dan verdiend.

John W.M. Jagt, 3 november 2023

Foto boven dr. René Fraaije_credits Gerard Schalkx