We zijn in het museum zo langzamerhand wel gewend aan het feit dat het af en toe wat onrustiger is als er grote groepen kinderen binnen komen. Buiten openingstijden komen we daar wel weer van bij.

Maar afgelopen weekend bleek dat zelfs buiten openingstijden de jeugd voor onrust kan zorgen. In de donkere uurtjes blijkt een koppel jonge bosuilen in de tuin luidruchtig hun ouders te bestoken met bedelroepen om eten. Ze overstemmen dan bijna zelfs de vroedmeesterpadden die de tuin opvrolijken met hun ge’chup’. Geboren in het Stadspark van Maastricht wordt de tuin nu gebruikt als hangplek en fastfood-terras. Kom in het donker gerust eens luisteren in de Heksenstraat en dan hoor je hopelijk de jonge bosuilen.

Of beluister de twee geluidsfragmenten opgenomen door Marjon Savelsberg van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg die in onze tuin observaties uitvoert.

“Het zijn de jonge bosuilen van een bosuilenpaar dat dit jaar voor het eerst, voor zover we weten, heeft gebroed in het stadspark. De jongen gaan in de loop van de komende weken steeds grotere uitstapjes maken totdat ze voor zichzelf kunnen zorgen, maar dat duurt nog wel eventjes. Ze houden waarschijnlijk wel de buurt een aantal weken goed wakker met hun gebedel, want dat gaat echt de hele nacht door. Maar hoe gaaf is dit? Jonge bosuilen midden in de stad en dan ook nog op zo’n mooie plek als het museum!”, aldus Marjon.

Bedelroep

Prooiaanvoer

 

Met veel dank aan het NHGL en in het bijzonder aan Marjon Savelsberg.