S.N.A.P. Kindercolleges 

7 t/m 11 jaar

College 1

Zondag 10 september 2023
14.00 tot 15.00 uur
Ger Beckers  – Vleermuizenexpert
Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht

Van Quetzalcoatlus tot vleermuis
Quetzalcoatlus leefde tijdens de Laat-Krijt periode in Noord-Amerika deze wordt gezien als de voorganger van de vliegende zoogdieren de Chiroptera. Waar verbleven deze vliegende zoogdieren in en rond Maastricht toen er nog geen “grotten” waren? Als er nu van de 18 soorten vleermuizen in Maastricht er 10 soorten in de grotten voorkomen waar zijn dan die andere 8 soorten in Maastricht te vinden? Deze vragen en veel andere gaan we beantwoorden tijdens dit eerste kindercollege.

College 2

Zondag 8 oktober 2023
14.00 tot 15.00 uur
John Jagt – Paleontoloog
Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht

Leve het Maastrichtien! Ooit van gehoord?
De periode in de aardgeschiedenis tussen 72 en 66 miljoen jaar geleden wordt over de hele wereld aangeduid als Maastrichtien. In die tijd leefde Tyrannosaurus rex in Noord-Amerika en zwommen er hier mosasauriërs en zeeschildpadden rond in een warme zee. Hoe weten we dat? En, waarom is die periode vernoemd naar de stad Maastricht? Maar ook: wat zien we ervan terug in het landschap van nu? Die vragen worden in een kort overzicht van de laatste 175 jaar en met behulp van vele fossielen beantwoord.

College 3

Zondag 5 november 2023
14.00 tot 15.00 uur
Wim Hupperetz – Directeur
Locatie: Maastricht Museum

Een officier en een gentleman: Kapitein Willem Norwood en het beleg van Maastricht.
In 1673, tijdens het beleg van Maastricht door de Franse koning Lodewijk XIV, overleed luitenant Willem Norwood. In de strijd in de dagen rond 25 juni vielen waarschijnlijk meer dan tweeduizend soldaten aan Franse zijde uit, gedood of gewond. Willem Norwood verdedigde als officier aan Staatse kant de vesting Maastricht en sneuvelde in dezelfde aanvalsgolf waarin aan Franse zijde d’Artagnan het leven liet, op 24 of 25 juni 1673.

Willem Norwood’s boedelinventaris die is opgemaakt naar aanleiding van zijn overlijden en zijn testament geven ons een inkijkje in zijn levenswandel als Engelse Nederlander in het Staatse leger.

College 4

Zondag 26 november 2023
14.00 tot 15.00 uur
Astrid Smeets – Hoofdconservator
Locatie: Maastricht Museum

John Scott een avontuurlijke cartograaf en oplichter.
De vondst van de bijzondere kaart van de hand van John Scott in de Universiteitsbibliotheek Leiden nodigde uit tot nader onderzoek naar deze fascinerende kaartenmaker. Er is weinig bekend over het cartografische werk van deze Engelsman die het zelfs tot Royal Cartographer van de Engelse koning Karel II bracht. Maar hij blijkt tijdens belangrijke gebeurtenissen in de 17de -eeuwse Engelse en koloniale Amerikaanse geschiedenis meerdere dubbelrollen te hebben gespeeld. Hij maakte een kaart van het beleg van Maastricht in 1673 en markeerde hierop de locaties waar bekende hoofdrolspelers in het beleg overleden of gewond raakten; dat maakt deze kaart uniek!

Prijs
De hele collegereeks kost € 20,– Kun je niet de hele reeks volgen maar wil je een los college? Dan betaal je € 7,50 per college.

Aanmelden
Stuur een mail met je naam naar museum@maastricht.nl of bel naar +31 (0)43 350 54 90. Vermeld in de mail ook even of je aan alle colleges wilt meedoen of dat je een los college wilt volgen.
Dus waar wacht je nog op? Schrijf je snel in voor de S.N.A.P. colleges!

Samenwerking
S.N.A.P. Kindercolleges is een initiatief van Maastricht Museum en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. In elke reeks worden vanuit beide musea onderwerpen behandeld.