“Ongeveer vijftien jaar geleden is het voor mij begonnen. De aanleiding was het haaientanden zoeken bij de zandopspuiting Mill-Langenboom, samen met mijn toen zevenjarige zoon Lars. Toen we aan het einde van de middag met een aantal fraaie exemplaren thuiskwamen, is het zo’n beetje begonnen. Lars had de smaak van het fossielen zoeken te pakken gekregen en wilde vaker haaientanden gaan zoeken. Ik dacht nog, dit waait wel over, maar ik weet nu inmiddels dat dit een kansloze gedachte was. Lars bleef vragen en zo werd ik de vader die overal met hem naar toe reed om fossielen te zoeken. En dat is maar goed ook. Vanaf dat moment heb ik er zelf een spannende en boeiende hobby bij gekregen.

Sindsdien hebben we al op vele plekken gezocht, zowel in Nederland als in het buitenland, en daarmee kom ik tot een van de redenen waarom ik deze hobby leuk vind; je bent altijd in de buitenlucht bezig en meestal op mooie plekken waar je normaal niet gauw zou komen. Bovendien blijft het iedere keer weer spannend of je die dag wel of niet iets interessants gaat vinden. Inmiddels hebben Lars en ik een leuke verzameling bij elkaar gevonden en als je nu vraagt wat de mooiste vondst is, is dat natuurlijk de Mosasaurus die Lars in 2015 samen met mij vond in de Limburgse ENCI groeve bij Maastricht. Zeer fascinerend dat zo’n geweldig prehistorisch zee reptiel hier pakweg 66 miljoen jaar geleden rondzwom. Een andere bijzondere vondst is een fossiel van een pantservis uit de Eifel in Duitsland. Dan praat je over dieren die daar zo’n 360 miljoen jaar geleden rondzwommen. Onvoorstelbaar lang geleden!

Het Sciencelab zie ik als een verlengstuk van het zoeken naar fossielen in de buitenlucht. Alle faciliteiten zijn daar aanwezig om de vondsten verder vrij te prepareren en zodoende beter zichtbaar te maken voor het publiek. Ook hier is het altijd spannend want je weet nooit helemaal van tevoren hoe een fossiel dat nog grotendeels in de mergel zit, er uiteindelijk uitkomt en of je nog nieuwe dingen gaat ontdekken. Extra leuk is dat het publiek dit proces van dichtbij kan meemaken en er vragen over kan stellen aan de preparateurs. Graag vertel ik over het prepareerwerk wat we hier doen en over de opgraving van Mosasaurus “Lars” waaraan ik meegewerkt heb. Wat voor mij heel bijzonder en waardevol is, is dat ik deze mooie hobby samen kan uitoefenen met mijn eigen zoon Lars.”

Jos Barten