NHMM 2020 009a, het type exemplaar van Chomataster breizh

Het spreekt voor zich dat Krijtfossielen in het NHMM een grote rol zijn toebedeeld, dus is het altijd weer plezierig dat we nieuwe dingen aan de collecties kunnen toevoegen. Deze week zijn dat fossiele zeesterren uit het Laat-Krijt van het Belgische Bekken van Mons en het Bekken van Luik, gebaseerd op vondsten van resp. Ludo Indeherberge en Willy van Rijsselt, en uit iets oudere Krijtlagen van Misburg bij Hannover.

Deze zeesterren zijn als nieuw beschreven in een artikel dat in Mexico is verschenen, in een bundel die gewijd is aan onze Franse collega Gerard Breton, die een aantal jaren geleden gestorven is. boletinsgm.igeolcu.unam.mx/bsgm/vols/epoca04/7303/A030321_Jagt


NHMM HJ 1001, het type exemplaar van Pseudobystrowicrinus (col.) fionae

In het grind van de Maas worden op diverse plekken in Limburg af en toe spannende fossielen gevonden. Zandsteentjes van Devoonouderdom (een slordige 400 miljoen jaar oud), gevonden in een grindput bij Tienray, bleken resten van zeelelies te bevatten die nog niet bekend waren uit ons gebied. Vergelijkbare stukken waren wel al beschreven uit zuidwest-Engeland, en kunnen dus nu worden samengevoegd als een nieuw ‘morfotype’ van zeeleliesteel. Zolang we de bijbehorende kelk nog niet hebben herkend, is dit de naam voor deze elementen van de steel: Pseudobystrowicrinus (col.) fionae.  Bulletin of the Mizunami Fossil Museum No. 48 | Bulletin of the Mizunami Fossil Museum (city.mizunami.gifu.jp)