Museumnacht 2021

22 oktober 2021

Na twee jaar is het dan toch eindelijk weer zover; de Museumnacht. Dit jaar op vrijdag 22 oktober maken we er samen weer een uitzonderlijke avond van.

Deze editie wordt een voorproefje van de grote jubileumeditie van 2022. We zijn hard bezig met de voorbereidingen. In het Natuurhistorisch Museum hebben we een paar mooie workshops en toffe presentaties op het programma staan.

Deze museumnacht Light lichten we alvast een tipje van de sluier op van wat de bezoekers de komende tijd kunnen verwachten.

Meer info over programma Museumnacht en tickets

PROGRAMMA

MAASTRICHTSE FOSSIELEN GAAN DE WERELD OVER

Lezing over spannende en geruchtmakende fossielvondsten van de laatste tijd. Speciale details van unieke fossielen uit het Krijt van de omgeving van Maastricht worden toegelicht – dit soort wetenswaardigheden is vrijwel nooit te vinden in de wetenschappelijke artikelen over die vondsten … Kom en luister; het is alsof je er zelf bij was toen deze fossielen werden ontdekt!

Locatie binnen venue – Natuurhistorisch Museum
Auditorium (beperkt aantal zitplaatsen)
Tijd: 19.30-20.00 uur, 20.30-21.00 uur,
21.30-22.00 uur en 22.30-23.00 uur

ZELF EEN MOSASAURIËR VINDEN – HOE VOELT DAT?

Fossielenverzamelaar Lars Barten was 14 jaar toen hij een deel van het skelet van een mosasauriër vond in de voormalige ENCI-groeve. Nu studeert hij biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoe voelde dat toen en wat gebeurde er in april 2016? Een persoonlijk verhaal over deze bijzondere vondst.

Locatie binnen venue - Natuurhistorisch Museum Auditorium
Tijd: 20.00-20.30 uur en 22.00-22.30 uur

VLEERMUIZEN

Vleermuizen zijn de nachtdieren bij uitstek. Ook in het centrum van Maastricht zijn ze actief. Ger Beckers laat ze zien en horen in de museumtuin, als ze jagen boven de Jeker. Als het te koud is, dan staat Ger in het Bruin Museum met uitgebreide informatie over de (Limburgse) vleermuizen.

Locatie binnen venue – museumtuin Natuurhistorisch Museum
(tenzij te koud, dan Bruin Museum)
Begin tijd: 19:00 uur doorlopend
Eind tijd*: 23:00 uur

NACHTVLINDEREN

De meeste nachtvlinders zijn inderdaad
’s nachts actief. De beste manier om ze te kunnen zien is door ze aan te trekken met licht. In de museumtuin staat Paul Vossen met een verlicht laken om te kijken welke nachtvlinders nog in de herfst actief zijn. Tegelijk kijkt bioloog Paul Beuk mee welke andere insecten nog door het licht worden aangetrokken.

Locatie binnen venue - museumtuin
Begin tijd: 19:00 uur doorlopend
Eind tijd*: 23:00 uur

WORKSHOP 'VINTAGE' POSTER MAKEN

Met kunstenaar Dagmar Boijens ga je samen aan de slag met de ‘dot work’ techniek en werk je aan een eigen poster, geïnspireerd door oude ‘vintage’ illustraties. Bij deze techniek creëer je schaduwen en diepte door de hoeveelheid puntjes of ‘dots’. Docente Dagmar Boijens maakt hiervoor een toffe originele outline, die jij zelf gaat dotten! Natuurlijk ga je naar huis met je eigen ‘piece of art’. (15+)

Locatie binnen venue – educatie lokaal
Tijd: 21:00 – 21:30 uur, 21:30 – 22:00 uur,
22:00 – 22:30 uur, 22:30 – 23:00 uur

Ieder half uur vanaf 21:00 uur, 4 x in totaal.
5 – max. 10 deelnemers

STUDENT STORIES, A TEASER FOR BERS BFF!

Kom luisteren, kijken en ervaren bij de Student Stories. Verhalen en video’s van 1 jaar lang hard werken van studenten Laura Somers en Lara Verschuren van MAMDT, Zuyd Hogeschool aan de nieuwe spannende speurtocht van het museum: Bers BFF. Volgend jaar te ontdekken in het Natuurhistorisch museum en nu alvast voorproeven.

Locatie binnen venue – Natuurhistorisch Museum
Begin tijd: 9:30 uur (doorlopend)
Eind tijd*: 23:00 uur

MERGEL WORKSHOP

Altijd al op zoek willen gaan naar schatten uit de grond? Dinobotten en Fossielen?
Dit is je kans! Je kunt als een echt onderzoeker fossielen gaan ontdekken.
Vroeger was er namelijk in Maastricht geen land maar een warme tropische zee waar allerlei dieren in leefden, klein, groot en extreem grote roofdieren zoals de Mosasaurus! Al deze zeewezens zijn bewaard gebleven als fossielen, versteend in de grond, en die zijn hier gevonden in Maastricht.

Je gaat zelf aan de slag, met behulp van de microscoop, op zoek naar de fossielen uit de zee van vroeger. Kom je ook ontdekken? (3-12 jaar).

Locatie binnen venue – Natuurhistorisch Museum
Begin tijd: 19:00 uur
Eind tijd*: 21:00 uur