Bever met zichtbare slagtanden

De fossiele reuzenbever

Ooit leefden er echte reuzenbevers in Nederland! Ongeveer twee miljoen jaren geleden, brachten deze dieren hun tijd door in de omgeving van het tegenwoordige Tegelen bij Venlo. In kleilagen uit het ijstijdvak werden een heleboel skeletresten van deze bever gevonden. Daar is in bijna honderd jaar heel veel onderzoek aan verricht. Onderzoekers proberen nu, op basis van die fossiele resten het dier, op ware grootte te reconstrueren. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Denk je dat het zal lukken?

De grootte van de reuzenbever moet ongeveer het volgende zijn geweest:
Een reuzenbever klinkt indrukwekkend, maar in de praktijk had deze bever dezelfde afmetingen als de huidige bever, alleen dan met een grotere kop. Daarom alleen al had hij eigen de grotekopbever moeten heten! In ieder geval is de reuzenbever, Trogontherium cuvieri, wat langer en wat slanker geweest dan de huidige bever. De lichaamslengte bedroeg 115 cm en de ronde staart 40 cm. Zijn totale lengte, van kop tot staart was zo'n 155 cm.

De kop van de reuzenbever is wel écht groot geweest. Dat weten we o.a. van een bijna compleet schedel uit de klei van Tegelen dat in ons museum te zien is. De snijtanden zijn behoorlijk fors en dat komt ook goed tot uitdrukking in het levensgrootte model dat het museum ontvangt als geschenk t.g.v. de 40ste verjaardag van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren.

Terugblik op de Beverweek

Zondag 29 mei: een bijzondere lezing

Heel lang geleden leefden er bevers in Limburg: Over een uitgestorven reuzenbever”

Tegelen bij Venlo is internationaal bekend als het gaat om het ijstijdvak, het Pleistoceen. Naar Tegelen is de namelijk de eerste 'tussenijstijd' vernoemd: het Tiglien. In die tijd leefden er onder andere primitieve mammoeten, neushoorns, grote en kleine herten, apen maar ook kleinere zoogdieren zoals bevers en een uitgestorven beversoort, een reuzenbever! Aan de resten van deze beversoort is nu veel onderzoek verricht; een aantal onderzoekers heeft een poging ondernomen om dit prehistorische dier, voor het eerst, levensecht te reconstrueren. Een model daarvan is deze week onthuld in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de initiatiefnemer van dit onderzoek naar de fossielen van de Tegelse reuzenbever, zal in een voordracht vertellen over de Tegelse fauna en ingaan op welke resultaten het onderzoek heeft opgeleverd.

Lezing door Dick Mol, honorair onderzoek medewerker voor fossiele zoogdieren uit de IJstijd (Pleistoceen), verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Bever met zichtbare slagtanden

Programma

Zo 22 mei
Opening NHMM BEVERWEEK met o.a. de tentoonstelling van de fossiele resten van onze reuzenbever, de onthulling van de replica, Ed en Willem Bever en allerlei ander beververmaak.

Ma 23 mei
Kick-off Bever Weetjes Explosie op onze social media kanalen Facebook en Instagram.

Di 24 mei
Vragenuurtje (tussen 11 en 14 uur) over de fossiele resten van onze reuzenbever.
Met medewerking van paleontoloog dr. John Jagt.

Wo 25 mei
Kinderactiviteit Bevermasker en Beverkroon maken met Kelly en Helène
Deze activiteiten zijn doorlopend. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

Do 26 mei
Dauwtrappen met Peter Alblas (CNME)
Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is een eeuwenoud gebruik. Vroeger stond men al om 03.00 ’s nachts met blote voeten zingend en dansend op het gras. Zo vroeg willen we het niet maken dus nodigen we je uit om 06.00 uur in het Jekerkwartier. Onder begeleiding van stadsecoloog Peter Alblas maak je een prachtige wandeling van 1,5 uur vanaf de Jeker tot Lombok. Onderweg zal Peter uitleg geven over het leefgebied van de bever en wijzen op beversporen. Misschien spot je zelfs in alle vroegte bezige bevers!

Vetrekpunt: Natuurhistorisch Museum Maastricht, De Bosquetplein 7
Kosten: € 5, 00 p.p.

Aanmelden via museum@maastricht.nl
N.B. Het meenemen van honden tijdens deze wandeling is helaas niet toegestaan.

Do 26 mei
Hemelvaartsdag Bever Uitje
Kom naar ons museum en ontdek alles over de bever! Je komt hem o.a. tegen in onze familie tentoonstelling ‘Over nachten’. Ook kun je de rest van ons museum bezoeken en even uitpuffen in onze gezellige huiskamer of heemkunde tuin.

Vr 27 mei
Beverdammen bouwen
Ervaar zelf hoe moeilijk, en tegelijkertijd knap, het is van bevers om een beverdam te bouwen die geen water doorlaat. We dagen je uit om mee te komen doen!
Voor deze activiteit hoef je je niet aan te melden.
Tijd: 11.00 - 17.00 uur (doorlopend)

Workshop BeverBlad Vilten
Doe mee met de workshop BeverBlad Vilten en maak je eigen speciale boomblaadje van vilt.
Tijd: 14.00-16.30 uur
Kosten workshop: € 4,00 excl. entree
Aanmelden via museum@maastricht.nl

Za 28 mei
Beverdammen bouwen
Ervaar zelf hoe moeilijk, en tegelijkertijd knap, het is van bevers om een beverdam te bouwen die geen water doorlaat. We dagen je uit om mee te komen doen!
Voor deze activiteit hoef je je niet aan te melden.
Tijd: 11.00 - 17.00 uur (doorlopend)

Zo 29 mei
Lezing ‘Over de uitgestorven reuzenbever’
Lezing door Dick Mol, honorair onderzoeksmedewerker voor fossiele zoogdieren uit de IJstijd (Pleistoceen). Na afloop kunnen bezoekers in discussie over het wel en wee van de bever in onze omgeving en is er een Reuzen Bever Borrel. Een mooie afsluiting van een hele week vol bevers!
Aanvang lezing: 14.30 uur

Bekijk hier het CV van Dick Mol: Nederlands - Engels
Aanmelden via museum@maastricht.nl
Kosten: €5 excl. reguliere entree.

Weetjes over deze beverweek en het initiatief

 

Kinderactiviteiten

 
Er worden in deze NHMM BEVERWEEK diverse kinderactiviteiten georganiseerd. Onze educatiemedewerker Helène Klein ontwikkelde een speciale les gewijd aan bevers voor het basisonderwijs. We gebruiken deze week om deze les uit te testen met een basisschool. Daarna kunnen alle scholen die interesse hebben deze les boeken bij ons.
Verder organiseert onze programmeur Kelly van der Velden een kindermiddag waarin bevermaskers en beverkronen worden gemaakt, een workshop Bevers vilten en last but not least: bouw je eigen beverdam in onze museumtuin! Een geweldig mooie invulling van de vrije dagen rondom Hemelvaart.

Bever Weetjes Explosie

 
Voorafgaand aan de NHMM Beverweek warmen we je op via onze social media kanalen met allerlei bevercontent maar in de week zelf kun je elke dag een Bever Weetje verwachten. Zo veroorzaken we een ware Bever Weetjes Explosie op social media. Onze bioloog Paul Beuk is daarbij uiteraard onze hofleverancier!
Ben je nog geen fan van ons online? Volg ons op Facebook en Instagram en tag jouw berichten over ons en like of deel onze berichten. Gebruik daarbij de tag #nhmmbeverweek.

Op de foto met Ed en Willem Bever (uit de Fabeltjeskrant)

Kom op zondag 22 mei naar het museum om op de foto te gaan met Nederlands beroemdste bevers ooit: Ed en Willem Bever. Bekend van hun optreden in het, in de jaren zeventig en tachtig, immens populaire kinderprogramma De Fabeltjeskrant. Ze zijn alleen deze zondag eventjes in ons museum te zien. Daarna gaan ze weer terug naar hun plekje in het mediamuseum Beeld & Geluid in Hilversum. Het bezoekje van Ed en Willem Bever werd mogelijk gemaakt door de jarige Werkgroep Pleistocene Zoogdieren.