15 en 16 april 2023

Zo langzamerhand zijn het niet alleen maar de voorjaarsbolletjes die bloeien, maar zien we ook andere bloemen verschijnen. En in deze tijd van het jaar gaan dus ook bijen zich weer  roeren. Op de wat warmere dagen is het bij bijenkasten al heel druk met honingbijen die zich opmaken om hun honingvoorraad op peil te brengen en vliegen de hommelkoninginnen rond om hun nestjes te gaan opzetten. En het duurt niet lang of de solitaire bijen ‘gaan ook los’.

Tijdens de Nationale Bijentelling (https://www.nationalebijentelling.nl/) kun je doorgeven welke bijen je allemaal ziet. Zo help je mee met het onderzoek naar het wel en wee van de Nederlandse bijen. De telling is dit jaar op 15 en 16 april.

De ervaring leert dat in het zuiden van Limburg de eerste golf van solitaire bijen, zoals de Rosse metselbij (zie foto), tijdens het telweekend vaak op zijn hoogtepunt is of soms er al overheen. Je hebt de komende weken dus genoeg tijd om te trainen hoe de bijen te leren herkennen en een goede plek te vinden voor de echte telling. Telformulieren en het bijengidsje kun je hier of van de website van de bijentelling downloaden.

Honing kopen
De honingbijen bij het museum zijn ook al weer actief en zijn begonnen met het verzamelen van de stadshoning die in de museumwinkel te koop is voor slechts € 5 per pot!